Think Different
Glas slobodne Posavine!

Odluka o drugom predsjedničkom mandate Kolinde Grabar Kitarović “kuha se u američkom loncu”

Osvrt na intervju Jutarnjem listu

0 170

KGK je u intervjuu koji je dala za “Jutarnji list” (30. lipanj 2018.) odgovarala na niz novinarskih pitanja pokušavajući pojasniti javnosti svoj državnički angažman (odnosi i suradnja sa premijerom A. Plenkovićem, ukazivanje na težinu demografskog problema i problem blokiranih, te trendove gospodarskog nazadovanja Hrvatske u okviru EU i dr.). Minimizirala je moralnu težinu svoje involviranosti vezano za ‘’slučaj Mamić’’.

Na udarno pitanje: hoće li se kandidirati za drugi mandate, KGK je odgovorila, da u ovom trenutku o tome ne razmišlja i da je usredotočena na dužnost koju obnaša sada, te dodala: ‘’Ako se ponovo kandidiram, vjerujem da ću imati potporu HDZ-a … Nisam razmišljala ni o tome da na predsjedničke izbore izađem kao neovisni kandidat.”

Spomenuto novinarsko pitanje ima svakako svoje opravdanje, ali ga smatram apsolutno manjkavim budući zanemaruje neke njene biografske podatke i s tim u vezi ozbiljno negativno intonirane glasine o liku i djelu KGK kao predsjednice RH u vremenu zadnje tri i po godine.

Naime, u brojnim medijskim napisima ona je prozivana kao ”amercan girl, američka pudlica, američki projekt, američki produkt, evidentno američki čovjek, školski primjer američke indoktrinacije,  ekspozitura Baracka Obame u Hrvatskoj,  američki poslušnik-antihrvatski element, dijete NATO-a…’’

Moja istraživanja obavještajnih tema ukazuju mi da iza takovih percepcija mogu stajati i neke druge ozbiljnije sumnje, koje u konačnici idu u pravcu nečijeg obavještajno-špijunskog angažmana.

KGK je zarobljena američkim pristupom koji kaže: ” Pomažući SAD-u pomažeš svojoj zemlji, jer su nam interesi tijesno povezani”. Svekolikim podupiranjem savezništva sa SAD, ona istovremeno obara ustavnu odredbu o RH kao samostalnoj i neovisnoj državi.

Dakle, novinarsko pitanje trebalo je biti maksimalno provokativno sa zadaćom traženja, da se KGK o tim spornim stavovima i ozbiljnim glasinama očituje.

Možda novinari ‘’Jutarnjeg lista’’ (Goran Ogurlić, Jurica Körbler) to problemski ne razumiju ili je pak suprotno, ali ne žele dirati u ‘’osinje gnijezdo’’, jer su mogli biti odbijeni kao sugovornici. Međutim, ni novinarima nije lako, jer je poznato, da KGK odgovara samo na prethodno postavljena pitanja, sama pravi selekciju i time zapravo odlučuje kakovu će sliku o sebi i drugima odaslati u javnost.

O KGK kao sigurnosnom problem za Hrvatsku napisao sam nekoliko iscrpnih, argumentiranih članaka objavljenih na portalu e-Posavina. Tko ima hrabrosti i znanja neka se upusti u polemiku, a posebno bih volio, da to budu spomenuti novinari ‘’Jutarnjeg lista’’.

KGK za drugi mandat nema ni politički ni moralni kredibilitet

Iako KGK negira trenutna razmišljanja o drugom predsjedničkom mandate, dubokog uvjerenja sam, da je neiskrena. Njeni američki sponzori u dosluhu s njom itekako prate razvoj situacije, posebno u smislu mogućeg sraza sa protukandidatima o kojima se službeno još ništa nezna.

Bit ću brutalno iskren u svojim razmišljanjima i uz preuzimanje svake odgovornosti za izgovorenu riječ smatram, da američka ‘’podzemna mašinerija’’ neće pasivno promatrati naše predstojeće predsjedničke izbore. Imaju preveliki interes. KGK im je neprocjenjiv izvor u smislu prikupljanja raznovrsnih podataka, koji se tiču stanja i odnosa na hrvatskoj političkoj sceni. Preko nje dolaze do svih dokumenata s oznakom tajnosti. Svaki njen međunarodni kontakt je prethodno usaglašen sa američkim interesima, pa tako jedan  primjerak povjerljivih izvještaja završava u predsjedničkoj arhivi, a drugi na stolu američkih obavještajnih analitičara.

U isto vrijeme ne nalazim niti jedan Kolindin politički potez koji je samoj Hrvatskoj, odnosno njenim građanima donio bilo kakav boljitak. Otvaranje prema Rusiji je pravi potez, ali to nije njena ideja. To je američko usmjerenje radi njihovog interesa. Pritom nažalost djeluje kao ‘’guska u magli’’. Još nije shvatila veliku rusku obavještajnu igru oko ‘’Agrokora’’.

Uz rečeno, podržavam tezu, da je Kolindin obračun s premijerom A. Plenkovićem pripreman i proveden uz potporu američke strane. Smeta ih njegova prevelika okrenutost institucijama EU-e, ali i Plenkovićev svjetonazor, koji je u osnovi izgrađen na porodičnom pedigreu u bivšoj komunističkoj državi ( otac, član SKJ, visokopozicioniran u HTV-u, a majka liječnik u Vojnoj bolnici uz sigurnosnu provjeru KOS-a).

Razmatra se i opcija, da joj se nakon stjecanja doktorata, u znak zahvalnosti za sve što je učinila u korist američke strane nađe visoko rangirana pozicija u nekoj svjetskoj organizaciji (UN ) ili ponovo u NATO-u. Čak mislim, da je Kolindi – u okviru njene umišljenosti, narcisoidnosti – ta opcija u karijernom smislu privlačnija.

Kolinda izložena svakodnevnoj sprdnji

U bivšoj državi se za političke viceve moglo završiti i u zatvoru. Naizloženiji takovom načinu tretiranja bio je izložen visoki hrvatski i jugoslavenski političar Mika Špiljak (1916.-2007.). Aludiralo se na njegov niski kvocijent inteligencije budući je po baznom obrazovanju bio postolar.

U novoj Hrvatskoj od svih predsjednika takovom pristupu je bio izložen F. Tuđman i to na stranicama humorističko-satiričkog tjednika ‘’Feral’’.

U dnevnom listu ‘’24 sata’’ već mjesecima postoji rubrika sa zapisima pod naslovom ‘’Kolindin šalabahter’’. U njoj autori kroz duhovito ruganje, ismijavanje na fin, pristojan, kratak način obrađuju, pretresaju svakodnevno  ponašanje i postupanje KGK kao šefice države.

Prema nekim komentarima ‘’smijemo se do suza, iako bismo trebali plakati do smijeha’’. Dodao bih: plakati od sramote.
Poručujem Kolindi da se izmakne iz prostora sprdnje i da se više ne kandidira, jer to je sprdnja i za nešto više od milijun hrvatskih građana, koji su joj dali svoj glas. Također, da se ne kandidira pogotovo ne na način neke “sumnjive strane pozadinske potpore”. Nama treba nešto bolje, moralnije, bez sluganstva prema bilo kome.

Bez Kolinde nećemo ništa izgubiti.

Aitor: Denis Dorić – Den, nezavisni istraživač

Komentirajte

avatar
2000

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o: