Think Different
Glas slobodne Posavine!

NAŠA POSLA: Usvojen Zakon o pravima razvojačenih branitelja

Koji neće proći u Domu naroda

0 81

Predstavnički dom Parlamenta FBiH večeras je usvojio Zakon o pravima razvojačenih branitelja i pravima njihovih obitelji sa uloženim amandmanima. Usvojeni su i amandmani SDP BiH koje su podržali zastupnici SDA navodeći da će oni ugroziti provođenje zakona.

Klub SDA je zato zatražio usvajanje Zakona o igrama na sreću kako bi se osigurala sredstva za provođenje danas usvojenog braniteljskog zakona te da se još jedna sjednica održi do kraja srpnja.

Sjednici je prisustvovalo 58 zastupnika i svi su podržali zakon. Sjednici nisu prisustvovali zastupnici HDZBiH-HNS. Cijeli dan su pred zgradom Parlamenta i stotine boraca koji su čekali ishod današnje sjednice.

Suštinske amandmane na kojima su insistirali borci uputio je SDP-ov Zukan Helez, ali su usvojeni i amandmani SDA poput onog da maksimalan iznos braniteljskog dodatka bude kao iznos minimalne mirovine.

Također je usvojen i amandman da se registar branitelja mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Članovi Zastupničkog doma usvojili su i prijedlog zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog interesa. Ovim zakonom se utvrđuju kriteriji za formiranje branitelskih udruženja, te da reprezentativnost mogu dobiti samo ona udruženja koja okupljaju barem 51 posto populacije koju predstavljaju. Zakon je predložio Ismet Osmanović. U zakon je uvršten i amandman SBB-a da se kao posebna kategorija priznaju ratni vojni invalidi paraplegičari.

Sada slijedi usvajanje u Domu naroda Parlamenta FBiH da bi mogli stupiti na snagu.

Izvor: NAP

Komentirajte

avatar
2000

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o: