Think Different
Glas slobodne Posavine!

Uloga JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH

Komentar: Muhamed Borogovac

0 74

Srpski Centar za humanitarno pravo (The Serbian Humanitarian Law Centre (FHP)) je izdao početkom Juna 2018. studiju pod naslovom: “DOSIER: ULOGA JNA U RATOVIMA U HRVATSKOJ I BiH”.

Ova studija ne donosi nikakve nove činjenice, i na prvi pogled nije jasno zašto bi neko pisao studiju o onome sto je sve bilo u novinama, dakle, što je već u javnom domenu?

Mi smo proniknuli u čemu je stvar. Naime, u svijetu ima mnogo istoričara, novinara, političara koji se bave ratovima iz devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, i pišu svoje radove i studije. To su “ozbiljni” ljudi, “istraživači” i oni svoju ozbiljnost dokazuju tako sto za svaku svoju tvrdnju oni nađu neki relevantan izvor, i onda to citiraju i onda u to vjeruju kao u svetinju. Tako se piše istorija. Postaje potpuno nebitno, šta je bilo na terenu, šta je istina, nego je jedino bitno šta je zapisano kao istina u “ozbiljnom” izvoru. Zato se država Srbija sada trudi da izdaje ovakve studije, da njihova “istina” postane trajna “istorijska” istina. A šta je ova studija zapisala kao “istinu”?

Osnovna nova činjenica, a koje je u stvari podvala, je to što se u ovoj “studiji” implicira kako je JNA bila neki nezavisan entitet od Srbije na početku rata. U studiji se tobože objektivno kaže da je JNA “pomagala Srbima”, “svrstala se sa Srbima” te da je tako počinila mnoge zločine u ime Srba.

Dakle, pisci studije nemaju nikakvih problema da priznaju zločine, ali pri tome oni lukavo peru državu Srbiju od tih zločina. Ono što je ključno, što JEDINO TERETI SRBIJU, je da je Srbija KOMANDOVALA JNA, tj. JNA je činila te zločine po nalogu države Srbije, tj. po nalogu Miloševićeve vlade, a ne kao neki nezavisan entitet, koji je samoinicijativno odlučio da pomaže srpskoj strani u ratu.

Studija je veoma oprezno napisana, pa se to čak ni ne tvrdi eksplicitno da je JNA bila nezavisan entitet od Srbije, jer bi to bila očigledna laž, nego se to u jeziku kojim je pisana studija implicira, tj. podrazumijeva, “provlači” bez eksplicitne izjave. Oni ovdje “bacaju pod autobus” ionako mrtvu JNA, da bi oprali i te kako živu i agresivnu Srbiju.

Ustvari, jedino što smo naučili od ove “studije” je: “Ne vjeruj Srbinu ni kada ti darove nosi.”

Autor: Muhamed Borogovac, Bosanski kongres

Komentirajte

avatar
2500

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Pretplata  
Obavijesti me o: